Tech

ChatGPT voor vacatureteksten?

Het schrijven van aansprekende vacatureteksten kan enorm lastig zijn. Je wil een tekst schrijven die zo veel mogelijk potentiële kandidaten aanspreekt, maar ook vooral relevante informatie delen. Het kan moeilijk zijn om de juiste balans te vinden. Moderne technologieën zoals ChatGPT kunnen ons gelukkig hierbij helpen!

hero-image

Je wordt vast al een poosje platgegooid met artikelen over het revolutionaire ChatGPT, maar voor de duidelijkheid lichten we nog even kort toe wat het is. Het is een technologie die kunstmatige intelligentie en natural language processing gebruikt om teksten te schrijven. Het systeem analyseert bestaande data en gebruikt deze informatie om nieuwe teksten te schrijven. Zo kan je dus met ChatGPT ook gemakkelijk en snel aansprekende (én unieke) vacatureteksten schrijven.

 

Waarom vacatures schrijven toevertrouwen aan ChatGPT?

ChatGPT biedt grote voordelen voor het schrijven van vacatureteksten.

- Tijd: Allereerst bespaart het je veel tijd. Je hoeft niet meer met een leeg Worddocument te beginnen en je doet zelf ook nog maar weinig. Eigenlijk steek je enkel nog je tijd in het redigeren van wat ChatGPT je aanbiedt.

- Inspiratie: Je kunt de kwaliteit van je vacatureteksten ook daadwerkelijk verbeteren dankzij de tool. De technologie analyseert bestaande data en schrijft een tekst die gericht is op het aanspreken van kandidaten. Neem ook zeker je doelgroep mee in het stellen van de vraag aan ChatGPT, zoals: ‘Schrijf een aansprekende vacaturetekst voor de rol van ‘Servicemonteur’ bij ‘Bedrijf x’ voor de doelgroep ‘Ervaren technici’.

- Steeds betere resultaten: Door meermaals deze tool te gebruiken voor het schrijven van jouw vacatureteksten, begrijpt deze ook steeds beter wat je zoekt. Denk aan belangrijke elementen van je bedrijfscultuur, je tone of voice en een bepaalde structuur van je vacatureteksten.

 

ChatGPT voor vacatureteksten

Recent werd aangekondigd dat ATS aanbieder Recruitee als eerste ChatGPT gaat integreren in hun software, met als doel om vacatureteksten te genereren. Deze AI-gestuurde schrijftool zal recruiters helpen als een soort assistent bij dit proces. Dit zal hen veel tijd en moeite besparen! Als matchlab zijn we ook erg blij met deze ontwikkeling, omdat wij deze tool gebruiken en veel van onze klanten hier direct van kunnen profiteren!

 

Pas wel op:

Naast de grote voordelen die zeker nuttig zijn voor veel bedrijven, is het belangrijk om het schrijven van vacatureteksten niet geheel over te laten aan een chatbot. Het is namelijk niet in staat om de persoonlijkheid en de aantrekkingskracht van je bedrijf op de juiste manier te verwoorden. Ook kunnen de teksten te abstract of weinig concreet zijn voor de lezer. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Bredere inzet van AI binnen recruitment

AI of chatbots kunnen op enorm veel verschillende manieren helpen. Ook binnen recruitment. Denk aan het beantwoorden van vragen van kandidaten via chatfuncties of het verzenden van vacatures naar mensen met geschikte profielen. Ook bij het afwijzen van kandidaten kan er direct een vriendelijke afwijzingsmail verstuurd worden. Ze kunnen op elk moment van de dag worden ingezet om feedback te geven, antwoorden te geven op vragen en kandidaten te helpen bij het volgen van de voortgang van hun sollicitatie.

Chatbots kunnen ook worden ingezet om informatie te verzamelen over kandidaten, zoals hun ervaring, vaardigheden en interesses. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om kandidaten meer gericht te benaderen en meer doeltreffende recruitmentactiviteiten te organiseren. AI kan je ook zelfs helpen met je code bij het ontwikkelen van websites of tooling.

 

ChatGPT biedt uitkomst

Kortom, AI en chatbottechnologieën bieden een aantal interessante mogelijkheden voor recruiters om hun gebruikers een meer persoonlijke, responsieve en effectieve ervaring te bieden. Met de juiste implementatie kan AI een erg waardevolle tool zijn binnen je recruitment!

Recente blogs

Alle blog posts