Knowledge

Tips & trucs voor onderscheidende vacatureteksten

Het vinden van de juiste kandidaten voor een vacature kan uitdagend zijn. Als recruiter of HR-medewerker wil je ervoor zorgen dat je vacaturetekst opvalt tussen alle andere vacatures. Je wilt de juiste doelgroep aanspreken en ervoor zorgen dat potentiële kandidaten enthousiast worden om bij jou te solliciteren. In deze blog delen we tips en trucs waarmee jij gemakkelijk een goede vacaturetekst op kan stellen.

hero-image

1. Begin met het begrijpen van je doelgroep

Voordat je begint met het schrijven van een vacaturetekst, is het belangrijk om helder voor ogen te hebben wie je doelgroep is. Wat zijn de kenmerken, behoeften en interesses van potentiële kandidaten? Door deze informatie in kaart te brengen, kun je gericht teksten creëren die aansluiten bij je doelgroep.
 

2. Gebruik een pakkende intro

Een goede vacaturetitel is een simpele. Creativiteit gaat hier niet lonen. Je moet namelijk vooral vindbaar zijn op zoektermen die de doelgroep gebruikt, bijvoorbeeld: ‘Vacature: Marketingmedewerker’.

Gebruik vooral wel je creativiteit in de intro van je vacaturetekst!  Zorg ervoor dat deze direct de aandacht trekt van jouw doelgroep. Een pakkende titel kan bijvoorbeeld een uitdaging, beloning of unieke eigenschap van de functie benadrukken. Denk aan "Ga jij jouw talent inzetten om ons merk écht tot bloei te laten komen?!”
 

3. Maak gebruik van storytelling

Een effectieve manier om potentiële kandidaten te enthousiasmeren, is door gebruik te maken van storytelling. Vertel het verhaal achter de functie, het bedrijf en de werkomgeving. Laat zien wat de impact kan zijn van het vervullen van deze rol en hoe dit bijdraagt aan de grotere missie van het bedrijf.
 

4. Benadruk de voordelen en cultuur

Potentiële kandidaten willen graag weten wat ze kunnen verwachten als ze voor jouw organisatie komen werken. Benoem daarom duidelijk welke voordelen er zijn, zoals flexibele werkuren, opleidingsmogelijkheden of een aantrekkelijk salaris (en druk dit uit in echte cijfers). Daarnaast is het belangrijk om de bedrijfscultuur te beschrijven zodat potentiële kandidaten zich hiermee kunnen identificeren.
 

5. Wees concreet en specifiek

Maak je vacaturetekst zo concreet en specifiek mogelijk. Geef een duidelijk overzicht van de taken, verantwoordelijkheden en vereisten voor de functie. Vermijd vage termen zoals "teamplayer" of "flexibel" zonder verdere toelichting. Dit helpt potentiële kandidaten om beter in te schatten of ze geschikt zijn voor de functie.
 

6. Maak gebruik van AI-tools

Het opstellen van een goede vacaturetekst kan tijdrovend zijn, vooral als je meerdere vacatures hebt openstaan. Gelukkig kun je tegenwoordig gebruik maken van AI-tools zoals Chat GPT die je helpen bij het genereren van vacatureteksten. Deze tools analyseren de functiebeschrijving en stellen automatisch een tekst op die aansluit bij de doelgroep en de gewenste kenmerken van de functie.
 

7. Test en optimaliseer

Het is belangrijk om te blijven testen en optimaliseren om erachter te komen welke vacatureteksten het beste werken. Experimenteer met verschillende intro’s, bijbehorende afbeeldingen en call-to-actions om te zien welke varianten de meeste sollicitaties opleveren. Vraag ook vooral feedback aan sollicitanten om verbeteringen aan te brengen in toekomstige vacatureteksten.

 

Kortom, het opstellen van een goede vacaturetekst vergt aandacht en creativiteit. Door 

  • goed inzicht te hebben in je doelgroep, 
  • pakkende intro’s te schrijven, 
  • storytelling toe te passen, 
  • voordelen en cultuur te benadrukken, 
  • concreet en specifiek te zijn, 
  • gebruik te maken van AI-tools en 
  • continu te testen en optimaliseren, 

kun je ervoor zorgen dat jouw vacatureteksten opvallen tussen alle andere concurrent-werkgevers.

 

Dus ga aan de slag met deze tips en trucs om gemakkelijk effectieve en onderscheidende vacatureteksten op te stellen! ✍️

Recente blogs

Alle blog posts